اثار نماز جمعه

ساخت وبلاگ

 

 آثار نماز جمعه

 

نماز جمعه آثار بي‏شماري در پي دارد. بخشي ازرواياتي که اهميت و آثار اين نماز را آشکار مي‏سازد، چنين است:

 

1- نماز در روز جمعه پاداش مضاعف دارد:

 

پيامبر اکرم(ص) فرمود: دو رکعت نماز در روز جمعه بهتر از هزار رکعت در غيرجمعه است و يک ذکر و تسبيح در جمعه بهتر از هزار تسبيح در غير آن است.

 

2- نماز جمعه کفاره گناهان ديگر روزهاي هفته است:

 

ابي‏مالک اشعري نقل مي‏کند که پيامبر(ص) فرمود: نماز جمعه کفاره گناهان ميان‏اين جمعه و جمعه قبل و سه روز پيش از آن است; زيرا خداوند فرمود: هر کس کارخيري انجام دهد پاداشش ده برابر خواهد بود; و نمازهاي پنجگانه کفاره گناهاني‏است که در فاصله ميان آنها انجام مي‏گيرد، چرا که خداوند فرموده است: کارهاي‏نيک گناهان را از ميان مي‏برد.

 

3- يک قدم به سوي نماز جمعه برابر با عمل بيست‏سال و پاداش يک نماز جمعه‏برابر با پاداش دويست‏سال عبادت است:

 

پيامبر اکرم(ص) فرمود: نماز جمعه تا نماز جمعه ديگر و نمازهاي پنجگانه، کفاره‏گناهان ميان جمعه‏هاست تا وقتي که شخص از گناهان کبيره دوري کند.

 

غسل روز جمعه کفاره گناه است و هر گامي که به سوي نماز جمعه برداشته مي‏شود،با عمل بيست‏سال برابر است و چون مومن از نماز جمعه فارغ شود، به پاداش عبادت‏دويست‏سال دست مي‏يابد.

 

4- فرشتگان براي نمازگزاران جمعه طلب آمرزش مي‏کنند:

 

پيامبر اکرم(ص) فرمود: وقتي شب معراج مرا به آسمان بردند، زير عرش خداوندهفتاد هزار شهر ديدم که هر شهري همانند دنياي شما بود و فرشتگاني ديدم که‏بالهايشان را گسترده، خدا را تسبيح و تهليل مي‏کردند و مي‏گفتند خدايا، کساني راکه در نماز جمعه حاضر مي‏شوند بيامرز; خدايا، کساني را که روز جمعه غسل مي‏کنند،رحمت کن.

 

5- فرشتگان براي نمازگزاران جمعه ثواب و عبادت هديه مي‏کنند:

 

ابن عباس مي‏گويد: هنگامي که روز جمعه فرا مي‏رسد، خداي تعالي امر مي‏فرمايد تامنبري در بيت المعمور برپا شود; فرشتگان اطراف آن گرد مي‏آيند، جبرئيل اذان‏مي‏گويد، ميکائيل امامت مي‏کند و ملائکه پشت‏سرش نماز مي‏گزارند. چون از نماز فارغ‏مي‏شوند، جبرئيل مي‏گويد: خداوندا، ثواب اين اذان را به امت محمد(ص) هديه کردم.

 

ميکائيل مي‏گويد: ثواب اين امامت جمعه را به امامان امت محمد(ص) بخشيدم.

 

فرشتگان مي‏گويند: ثواب اين نماز را به نمازگزاران امت محمد(ص) بخشيديم.

 

خداي تعالي مي‏گويد: شما بر بندگانم جود و کرم کرديد و من به جود و کرم‏سزاوارترم، شما را گواه مي‏گيرم که گناهان امت محمد(ص) را بخشيدم. آنگاه‏فرشتگان تا جمعه ديگر، پراکنده مي‏شوند.

 

6- نماز جمعه حج تهيدستان است:

 

امام صادق(ع) فرمود: مرد باديه نشيني به نام قليب خدمت پيامبر(ص) رسيد و عرض‏کرد: اي پيامبر خدا، من چندين بار آماده حج‏شدم; ولي امکانات انجام آن برايم‏فراهم نگشت. حضرت در جواب فرمود قليب، بر تو باد به نماز جمعه. به درستي که حج‏مستمندان است.

 

7- ائمه(عليهم السلام ) اصحاب و شيعيان را به شرکت در نماز جمعه تشويق‏مي‏کردند:

 

زراره، يار نزديک امام صادق(ع) مي‏گويد: امام صادق(ع) ما را آنقدر به نمازجمعه تشويق کرد که پنداشتم منظورش اين است که خدمت ايشان برسيم [و نماز جمعه‏را به امامت وي برپا داريم] برداشت‏خودم را به حضرت عرض کردم، فرمود: نه، همانا مقصودم نمازي بود که خودتان داريد.

 

8- اصحاب پيامبر(ص) از روز پنجشنبه خود را براي نماز جمعه آماده مي‏کردند:

 

امام باقر(ع) فرمود: به خدا سوگند، به من خبر رسيده است که اصحاب پيامبر(ص)

 

از روز پنجشنبه براي انجام اعمال و مراسم جمعه آماده مي‏شدند; چرا که جمعه براي‏مسلمانان کوتاه و مغتنم است.

 

امام صادق(ع) از رسول خدا(ص) روايت کرد که فرمود: چگونه خواهيد بود هنگامي که‏فردي از شما پنجشنبه شب براي مراسم جمعه آماده شود؟ چنانکه قوم يهود جمعه شب‏خويش را براي مراسم مذهبي شنبه مهيا مي‏کردند.

 

9- نماز جمعه ثواب حج و عمره را دارد:

 

رسول خدا(ص) مي‏فرمايد: مسلمان روز جمعه (مانند حجاج بيت الله) محرم به شمارمي‏آيد. اگر نماز جمعه را بگزارد، محل خواهد شد; چنانچه پس از نماز جمعه بنشيندتا نماز عصر بخواند به منزله کسي خواهد بود که حج و عمره انجام داده است.

 

10- نماز جمعه موجب خلاصي از آتش جهنم است:

 

قال الصادق(ع): ما من قدم سعت الي الجمعه الا حرم الله جسدها علي النار.» کسي‏که به سوي نماز جمعه قدمي بردارد، خداوند بدنش را بر آتش حرام مي‏کند.

 

11- نماز جمعه معيار تقرب به خداوند است:

 

قال رسول الله(ص): ان الناس يجلسون من الله تعالي يوم القيامه علي قدر رواحهم‏الي الجمعات الاول ثم الثاني ثم الثالث ثم الرابع.» رسول خدا(ص) فرمود: نزديکي‏مردم به خداوند در روز قيامت‏به اندازه رفتن آنها به نمازهاي جمعه است. گروه‏اول، دوم، سوم و چهارم; به اندازه شرکتشان در نماز جمعه طبقه‏بندي مي‏شوند.

 

12- اگر مردم فضيلت نماز جمعه را بدانند بر سر ثواب آن به منازعه برمي‏خيزند:

 

پيامبر اکرم(ص) فرمود: سه چيز است که اگر امتم فضيلت و ثوابش را بدانند بر سرکسب ثواب آن به منازعه برخاسته، به قرعه‏کشي مي‏پردازند: اذان، رفتن به سوي نمازجمعه و صف اول جماعت.

 

13- نمازگزاران جمعه اهل بهشت هستند:

 

قال رسول الله(ص): الا اخبرکم باهل الجنه؟ من لايشغله عن الجمعه حر شديد و لابردشديد و لا ردغ.

 

پيامبر(ص) فرمود: شما را از اهل بهشت آگاه نسازم؟ اهل بهشت کسي است که گرما وسرماي شديد و گل او را از شرکت در نماز جمعه باز نمي‏دارد.

 

14- نماز جمعه تنها نمازي است که بايد به وسيله امام معصوم(ع) يا نايب او ويا کساني که از طرف نايبش منصوب مي‏شوند، اقامه شود:

 

امام سجاد(ع) از پدر بزرگوارش روايت کرد که حضرت علي(ع) فرمود:

 

قضاوت و اجراي حدود و اقامه نماز جمعه جز با وجود امام و اجازه او صحيح نيست.

 

15- علي(ع) به خاطر نماز جمعه زندانيان را با ضمانت آزاد مي‏کرد:

 

امام صادق(ع) از پدر بزرگوارش چنين نقل مي‏کند: روش علي(ع) چنان بود، کساني راکه به سبب بدهکاري و يا تهمت زنداني بودند، براي شرکت در نماز جمعه از زندان‏آزاد مي‏ساخت. آنها در نماز حاضر مي‏شدند و اوليايشان ضامن مي‏شدند که آنان را به‏زندان بازگردانند.

 

16- سزاوار است کارفرما در روز جمعه کارگر را جهت‏شرکت در نماز جمعه رها کند:

 

رسول خدا(ص) فرمود: هر کس کارگري را اجير کند و او را از نماز جمعه باز دارد،مرتکب گناه شده است و چنانچه بازش ندارد، در ثواب نماز جمعه او شريک خواهدبود.

 

17- نماز جمعه مايه تکريم و بشارت مومنان و توبيخ منافقان است:

 

امام صادق(ع) فرمود: خداوند مومنان را به وسيله نماز جمعه گرامي داشت و رسول‏خدا(ص) آن را به عنوان بشارت مومنان و توبيخ منافقان، سنت قرار داد; ترک آن‏شايسته نيست و هر کس به عمد آن را ترک کند، نمازش پذيرفته نيست.

 

18- يک سوره از قرآن به نماز جمعه اختصاص داده شده است:

 

خداوند متعال در قرآن مي‏فرمايد:

 

«يا ايها الذين آمنوا اذا نودي للصلوه من يوم الجمعه فاسعوا الي ذکر الله وذروا البيع ذالکم خير لکم ان کنتم تعلمون.» اي کساني که ايمان آورده‏ايد، هرگاه شما را براي نماز روز جمعه بخوانند، به سوي ذکر خدا بشتابيد و تجارت رارها کنيد که اين [نماز جمعه] اگر بدانيد، برايتان بهتر است.

 

امام باقر(ع) در تفسير «فاسعوا الي ذکر الله‏» فرمود: اسعوا به معناي اعملواوعجلوا است; يعني در عمل براي برگزاري نماز جمعه بشتابيد، زيرا روز جمعه زماني‏محدود است. پاداش اعمال متناسب با کوتاهي اين روز در نظر گرفته شده است و عمل‏نيک و بد ثواب و کيفرش مضاعف خواهد بود ...

حوزه علمیه محمودیه شیراز...
ما را در سایت حوزه علمیه محمودیه شیراز دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : حسین فیروزاردکانی معاون آموزش hozehmahmoudieh بازدید : 438 تاريخ : پنجشنبه 10 مهر 1393 ساعت: 19:34